Veri merkezi (data center), BT (bilgi teknolojileri) operasyonlarını ve ekipmanlarını merkezileştiriyor. Veri merkezlerinde verilerin saklanması, dağıtılması, toplanması, işlenmesi gibi işlemleri gerçekleştirmek amacıyla yoğun bir şekilde ağ donanımları ve bilgisayarlar kullanılıyor. Data center’lar bilgisayar sistemleriyle birlikte veri ambarı ve telekomünikasyon sistemlerini de barındırıyor. Sistem odası veya sunucu odası olarak da adlandırılan veri merkezleri, internet veri merkezleri ve özel veri merkezleri olarak ikiye ayrılıyor.
Veri Merkezi Kullanım Amaçları
Sosyal ağ ve bilgi hizmetleri sunan çevrim içi pazarlamacılar, işletmeler, kurumlar veya şirketler çeşitli düzeylerde veri merkezine ihtiyaç duyuyor. Verilere yavaş ulaşmak veya güvenilir olmayan yollarla veri saklamak, hayati önem taşıyan kayıplara yol açabiliyor veya verilen hizmetlerin kısıtlanmasına ya da durmasına sebep olabiliyor. Bu tip olumsuzlukları engellemek adına birçok kuruluş kendi sunucularının oluşturduğu yapılar veya bilgisayar ağları yerine, maliyetleri kısmak veya bulut hizmetlerinden yararlanmak için verilerini veri merkezine taşıyor. Veri merkezleri, 7/24 çalışan çok küçük ve çok güçlü binlerce sunuya sahip. Veri merkezlerinin güvenilirliği, güvenliği ve bilgileri kuruluşlar için oldukça büyük önem taşıyor.
Veri Merkezi Kurulumu
Büyük yatırımlar yapılan veri merkezi kurulumunda güçlü destekleyici sistemler kullanılmakla birlikte tüm sunuculara ideal ısıyı sağlayabilmek amacıyla hava kontrol sistemleri ve klimalar da bulunuyor. Ayrıca sunucuların, önemli kabloların ya da ünitelerin olduğu alanlarda sigara algılama ve yangın söndürme gibi gelişmiş dedektörler de yer alıyor. Olası yangın veya sel gibi beklenmedik durumlarda yaşanması muhtemel veri kaybının önüne geçmek amacıyla ise suya dayanıklı özel bir kablolama sistemi uygulanıyor. Veri merkezlerinin kullanacağı internet bağlantıları ise özel hatlara sahip. Tüm bunlar gibi birçok standardın uygulanması sonucunda veri merkezleri meydana getiriliyor ve sertifikasyon işlemleri ile birlikte kullanıma hazır hale getiriliyor.
Veri Merkezi Kullanılabilirlik Seviyeleri
Veri merkezleri gelişmişliklerine göre 4 seviyeye ayrılıyor. Tier 1 seviyesi küçük işletmelere hizmet veriyor, yedeği yok ve enerji kesintisine karşı önlemi bulunmuyor. Tier 2 seviyesi soğutma ve enerji sistemlerinde kısmi olarak yedekleme yapıyor ve jeneratör kullanımıyla birlikte enerji kesintilerine 24 saat dayanabiliyor. Tier 3 seviyesinin yedek elektrik şebekesi, enerji ve soğutma sistemleri, hizmet sağlayıcıları bulunuyor ve 72 saatlik kesintiye dayanabiliyor. Tier 4 seviyesi tüm Tier 3 kriterlerini sağlıyor ve ek olarak 92 saatlik kesintiye dayanma kapasitesi bulunuyor. Ayrıca 7/24 çalışan bir personel ekibi mevcut, yüksek güvenlik önlemlerine sahip ve yer seçiminde de çok seçici davranılıyor.